Tips voor het verminderen van galm op het balkon

Tips voor het verminderen van geluid op het balkon

Wonen in een appartement met balkon. Heerlijk, toch? Met mooi weer kunt u lekker buiten zitten en u hoeft geen tuin bij te houden. Met een beetje geluk is het uitzicht ook mooi. Toch is rustig ontspannen op uw balkon helaas niet altijd mogelijk. Dat komt vaak door geluidsoverlast van de omgeving zoals verkeersgeluiden of spraakgeluid van een nabij gelegen school. Harde vlakken van het balkon zoals de vloer, plafond en de gevel versterken dit geluid. Tegen deze nagalm kunt u wat doen!

Het geluidsprobleem: harde vlakken weerkaatsen geluid
Geluidsgolven komen aan bij uw balkon, weerkaatsen tegen het balkonplafond, weerkaatsen daarna tegen de gevel, vervolgens tegen de vloer en wéér tegen het balkonplafond, etcetera. Terwijl dit geluid nog weerkaatst dienen nieuwe geluidsgolven zich alweer aan. Zo ‘vult’ uw balkon (of de gallerij) zich met geluid en wordt het geluid versterkt. Deze galm wordt veroorzaakt door de harde vlakken op uw balkon, zoals steen, beton, glas en metaal.

De oplossing: het plaatsen van geluidsabsorberend materiaal
De oplossing voor dit geluidsprobleem is het plaatsen van een absorptiemateriaal op de harde vlakken. In tegenstelling tot beton, glas of metaal heeft dit materiaal, bijvoorbeeld Akotherm, een open structuur. Het geluid dringt door in het materiaal en wordt daar geabsorbeerd. Wij raden u aan om te beginnen met het plaatsen van akoestische platen op de plek waar het geluid als eerste wordt weerkaatst. Dit is vaak het plafond van het balkon. Plaats ook akoestische platen tegen de gevel als dat mogelijk is. Hoe meer harde vlakken u met geluidsabsorptiemateriaal bedekt, hoe beter de nagalm zal worden gedempt. Hierdoor wordt het merkbaar rustiger op uw balkon.

Akotherm GG geluidsabsorptieplaten
Akotherm geluidsabsorptieplaten is gemaakt van polyesterwol, dit materiaal kenmerkt zich door hoge absorptiewaarden, brandveiligheid, vochtbestendigheid en het is gemakkelijk te verwerken. Bovendien zorgt contact met polyesterwol in tegenstelling tot glas- en steenwol niet voor allergische reacties, huidirritaties of ademhalingsproblemen. Verder is het materiaal niet giftig en is er geen sprake van stofvorming.

Met behulp van de Stauf Extreme Tack pasta lijmt u dit product eenvoudig op vrijwel iedere ondergrond. Begin met de gehele ondergrond te voorzien van Stauf lijm en druk de plaat daar stevig in. Door het plaatsen van een beschermprofiel aan de lange zijde van het plafond van uw balkon, wordt het materiaal beschermd tegen regen, vuil en wind. Wij raden u aan om een variant te gebruiken dat minimaal 40 mm dik is. Akotherm is met een stofzuiger voorzichtig schoon te houden, maar is niet overschilderbaar of afwasbaar. Tip: probeer de platen niet rechtstreeks aan regen bloot te stellen, omdat ze door het extra gewicht van het water los kunnen laten.

Last van aangrenzende balkons
De scheiding tussen twee balkons bestaat meestal uit een scherm of paneel dat niet aansluit tegen de gevel of vloer. Deze kieren zijn geluidslekken en laten vooral spraakgeluid door. Zorg voor een zware en sluitende wand tussen beide balkons voor enige privacy. Voorzie, wanneer mogelijk, beide zijden van absorptiemateriaal.  

Vragen? Contact
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust Contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op al uw vragen. Via contactformulier kunt u ook een productmonster aanvragen van de Akotherm GG