Tips voor het isoleren van PC behuizing en serverbehuizing

Geluidsisolatie voor computers & servers

Stiller maken van PC- en serverbehuizing PC behuizing
Computers en servers kunnen voor behoorlijk wat geluidsoverlast zorgen. Dit geluidsprobleem wordt voornamelijk veroorzaakt door luchtgeluid. Het geluidsniveau wordt, naar mate het apparaat warmer wordt, luider doordat de koeling harder moet werken om het systeem koel te houden. Contactgeluid ontstaat door trillingen afkomstig van draaiende onderdelen zoals ventilatoren en hardeschijven. Als de computer of server op een houtenvloer staat geeft dit overlast op de verdieping onder het apparaat. 

Luchtgeluid
Voor het isoleren van luchtgeluid, klanken afkomstig van ventilatoren en harddisks, is de beste methode om een behuizing over de computer of serverkast te zetten. Dit kan een (ruime) MDF  behuizing zijn waarvan de binnenzijde is bekleed met een absorptieschuim. Vaak is deze methode niet fraai of is er een gebrek aan ruimte. Advies luidt dan om de PC- of serverbehuizing open te maken en zoveel mogelijk vlakken te voorzien van STP Black Silver (ontdreuningsmatjes). Dit product maakt de behuizing wat zwaarder en verwijderd de gong klank waar door de isolatiewaarde toeneemt. Vervolgens brengt u zoveel mogelijk absorptiemateriaal aan in de behuizing zodat luchtgeluid niet kan ontsnappen uit de behuizing. Het product Flamex Basic absorptiemateriaal is hiervoor het meest geschikt. Flamex heeft een temperatuurbestendigheid van 100 graden en is heel glad waar door er minder stof kan aanhechten. Een nopstructuur zou stofdeeltjes opvangen en is dus minder geschikt.

Contactgeluid
Het geluidsprobleem afkomstig van computers en servers kan voor een deel bestaan uit contactgeluid, sommige harddisks en ventilatoren geven ook een  resonanties af aan de omgeving. Plaats in dat geval de PC behuizing op Regufoam D150 van 25 mm dik. Een zwaar serverrack zet u op een hardere variant Regufoam zoals het type D300 met een dikte van 25 mm. In beide gevallen snijdt u één matje naar voetjes van ongeveer 10 x 10 cm en plaatst u daar het apparaat op, dit zal zorgen voor een ontkoppeling en dus minder contactgeluid.  

Let op! 
De koeling mag niet in het geding komen, zorg voor voldoende ventilatiesleuven in de behuizing die u maakt en plaats eventueel een extra ventilator!

Vragen? Contact
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op.