Een loopband of hometrainer geeft een geluidsprobleem? Hier leest u de oplossing

Stappenplan voor het stiller maken van een loopband

Het geluidsprobleem van de loopband en hometrainer
De loopband, of liever gezegd het lopen op de loopband, kan voor een geluidsprobleem zorgen dat contactgeluid wordt genoemd. Dit houdt in dat het geluidsprobleem ontstaat door het fysiek in beweging brengen van de constructie (gebouw). Een geluidsprobleem met contactgeluid oplossen is relatief eenvoudig zolang het bij de bron wordt aangepakt. En daar gaat dit artikel over.  

Wat u nodig heeft aan producten

U heeft voor het ontkoppelen van de loopband of hometrainer 3 st. (sets) Unidemper Basic nodig en één spuitbus Zettex contactlijm of één kitkoker Sika Flex Kit, wat u het meest prettig vindt om mee te werken.

Als extra, en zelf te verzorgen, adviseren wij een multiplexplaat van 18 mm dik tussen de Unidemper Basic en de loopband te plaatsen. Deze plaat zou tenminste 15 cm breder en langer moeten zijn dan de loopband zelf. De Unidempers zijn relatief zacht en deze multiplex plaat verdeeld het gewicht over de dempers en zorgt voor stabiliteit. Akoestisch gezien heeft de plaat geen functie.  

Het aanbrengen van de Unidempers Unidemper Basic trillingssisolatie
De Unidempers worden op elkaar gelegd zodat er dempers ontstaan van 156 x 156 x 50 mm, zes stuks in totaal. U plaatst onder iedere hoek van de multiplexplaat, of direct onder iedere hoek van de loopband, een demper. Dan houdt u nog twee Unidempers over, die worden ook onder de plaat of loopband geplaatst precies daar waar u de loopband raakt tijdens het sporten. Wanneer de dempers op de juiste plaats liggen kunt u ze vastlijmen of kitten.

Het eindresultaat
Mocht het eindresultaat tegenvallen dan kan dit komen door teveel weerstand van de dempers. De belasting op de Unidempers, qua gewicht van de loopband inclusief persoon, is dan te laag en de ontkoppeling niet optimaal. Dit kan gebeuren bij lichte personen of als de loopband op een houten constructievloer staat. Verwijder en verplaats 1 of 2 sets in het midden zodat de overige dempers verder in kunnen veren. Let altijd op de stabiliteit van de loopband of hometrainer en verdeel het gewicht goed over de dempers. Eventuele poten van het gymtoestel mogen niet in de dempers wegzakken.  

Loopband

De foto's en reactie zijn afkomstig van een tevreden klant
Wandelen is gezond én leuk, maar níet bij slecht weer. Dan is een (in mijn geval motorloze) loopband een prima alternatief. Maar zoiets in een appartement met benedenburen kan natuurlijk tot (geluids) problemen leiden. Dus de Akoestiekwinkel om advies gevraagd. Dat kwam per omgaande: zet de loopband op een plaat multiplex en plak onder die plaat een dubbele set wasmachinedempers. Zodat ik (vanwege de afwerking) een plaat 18 mm betonmultiplex met aan één kant antislip kocht, een uurtje met contactlijm in de weer was en vervolgens op de eerste druilerige dag de combinatie kon uitproberen. Natúúrlijk beweegt de plaat op de dempers wat mee bij het lopen (en al helemaal bij het hardlopen), maar het geluid van de loopband wordt op geen enkele wijze aan de vloer doorgegeven. Kortom: missie geslaagd!

 

Loopband isoleren

Meer oplossingen voor fitness apparatuur
Heeft u een hometrainer om binnen te fietsen die voor een geluidsprobleem zorgt? Of misschien fitness apparaat met zware gewichten of dumbells? Ook hier hebben wij oplossingen voor! 

Vragen? 
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op