Tips voor het isoleren van contactgeluid afkomstig van akoestische en elektronische drumsets

Drumstel geluid isoleren

De verschillende drumsets
Of dat u nu een elektronisch of een akoestisch drumstel in uw bezit heeft, contactgeluid is bij beide typen een veel voorkomend probleem. De voetbedieningen van een drumstel, voor o.a. de bass drum(s) en de hi-hat, zorgen voor het geluidsprobleem. Hoewel het elektronische drumstel qua luchtgeluid (relatief) stil is kunnen de buren toch behoorlijk last hebben van contactgeluid. De geluidsproblemen van het akoestische drumstel bestaan uit zowel contact- als luchtgeluid. 

Op deze tipspagina wordt hoofdzakelijk ingegaan op het isoleren van contactgeluid. Naast twee verschillende typen drumstellen zijn er ook twee verschillende oplossingen. We bespreken een kant-en-klare en een doe-het-zelf oplossing. Het grootste verschil tussen deze twee is dat de doe-het-zelf methode door u zelf meer kan worden vormgegeven en gefinetuned. 

De oplossingen
Kant-en-klaar zwevend vloersysteem, Akoestifloor Icotop 40 Akoestifloor
De gemakkelijkste oplossing is een zwevend plateau maken door het toepassen van Akoestifloor panelen. Akoestifloor Icotop is geschikt voor ieder vloertype en onder ieder drumstel. U kunt het product op twee manieren toepassen. 
De eerste manier is een gedeelte van de vloer isoleren, dus alleen waar het drumstel staat. Deze toepassing vormt een soort van plateau dat ruim genoeg is voor het drumstel en eventueel de kruk. De tweede, betere, manier is de gehele vloer isoleren met Akoestifloor. Dit vergt wellicht meer tijd en geld, maar zeker bij een akoestisch drumstel is deze manier veel efficiënter doordat beide geluidsproblemen, contact- én luchtgeluid, worden aangepakt.

Akoestifloor monteren
Het aanbrengen van Akoestifloor panelen is gemakkelijk. Voorzie de wand(en) van de ruimte van Agglomer Strips. Deze brengt u aan alsof het plinten zijn. De Akoestifloor panelen worden daar tegenaan gelegd, de strips zorgen ervoor dat de panelen geen contact kunnen maken met de wanden. De Akoestifloor panelen hebben een overlappende verbindingslip, deze wordt voorzien van Akoestifix Nadenlijm. Na 10 minuten is de lijm wat ingedroogd en wordt het ene paneel aan/op de andere gelijmd. Voor extra stevigheid worden de panelen onderling vastgeschroefd met de F2 schroeven (om de 10 cm een schroef). Vervolgens brengt u de afwerkvloer aan, bijvoorbeeld laminaat, parket of tapijt.

Voor een plateau van 2600 x 1800 mm heeft u zes Akoestifloor Icotop 40 panelen nodig, één bus Akoestifix Nadenlijm en een doosje F2 Schroeven. U kunt alle producten per stuk bestellen, u bepaald dus zelf hoe groot het plateau wordt. Voor grotere afname, bijvoorbeeld om een hele vloer te isoleren, wordt de korting volgens de kortingsstaffel berekent. 

Regufoam Trillingsisolatie Regufoam Trillingisolatie
Dit is de doe-het-zelf methode waarbij gebruik wordt gemaakt van Regufoam trillingsisolatie. De oplossing bestaat uit een zelfgemaakt plateau, van bijvoorbeeld dik MDF, geplaatst op Regufoam. Het voordeel van deze methode is dat het plateau iedere gewenste vorm en afmeting kan krijgen en dat trillingsisolatie door u zelf kan worden afgestemd door de hoeveelheid Regufoam te verminderen of juist toe te voegen. Dit kan handig zijn omdat het ene drumstel namelijk groter en zwaarder is dan het andere, dit geldt ook voor de drummer in kwestie.
 Regufoam
Onderstaande klant heeft deze methode uitgevoerd en wel op de volgende manier. Onze klant heeft Regufoam matjes van het type D150 met een dikte van 25 mm in blokken gesneden en op elkaar geplakt, met Zettex Contactlijm.
Vervolgens heeft hij de blokken strategisch verdeeld onder een zwaar MDF paneel van 18 mm dik. Als de blokken zijn verlijmd hebben deze een afmeting van ongeveer 125 x 125 mm en een dikte van 50 mm. Na een test om te zien of de Regufoam blokken op de juiste plaatsen liggen kunnen deze worden vastgelijmd.
 Regufoam
De hoeveelheid en plaatsing van de blokken is correct als het plateau stabiel ligt. Het plateau moet een klein stukje inveren als u erop gaat staan. Over het algemeen zijn drie matjes Regufoam D150 (M0715) voldoende. Hier kunt u 16 blokken uitsnijden. De klant heeft het plateau afwerkt met een zwart tapijt. De reactie en foto’s: 

"Ja, het werkt en gedreun wordt aanzienlijk verminderd. Wat je ziet is de onderkant en heb hem daarna gewoon omgedraaid. Het staat zeer stabiel en ik ben er erg blij mee. Dank voor de extra stukken foam en de goede service!"

Extra tips Drumstel isolatie
Wij adviseren om voor het plateau een zo zwaar mogelijk plaatmateriaal te gebruiken. Dit vermindert namelijk de kans op luchtgeluid van onder het plateau vandaan. Hoort u toch een holle klank dan kunt u de lege ruimte onder het plateau voorzien van Akotherm D40. In dit voorbeeld was dit niet nodig vanwege het tapijt als vloerbedekking op zolder. Een tapijt als afwerking vermindert reflecties van geluid en verbetert zo de ruimteakoestiek. Ook voor nagalm en ruimteakoestiek hebben wij een tipspagina genaamd "Last van nagalm?". Wilt u meer weten over het isoleren van houten vloeren? Klik dan hier.

Drum- geluidsstudio
Is een zwevende vloer niet afdoende, omdat u naast contactgeluid ook veel luchtgeluid produceert, of wilt u ook op een later tijdstip lekker kunnen spelen? Denkt u dan eens aan een geluidsstudio. In ons assortiment vindt u de Studiobricks geluidsstudio’s. Deze studio kan op diverse afmetingen worden gemaakt, tot maar liefst 9 x 5 meter! U bent van harte welkom in onze showroom om de studio’s te bekijken!

Vragen? 
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op.