Lees hier de oplossing voor geluidsproblemen die veroorzaakt worden door airco- en warmtepomp buitenunits.

Buitenunits van airco- en warmtepomp isoleren

We kunnen er niet meer omheen. Onze zomers worden warmer én de energieprijzen gaan de lucht in. Twee redenen waarom steeds meer mensen kiezen voor een airco of een warmtepomp. Prima idee voor het klimaat én uw portemonnee! Helaas vaak een minder goed idee voor het akoestisch klimaat in en rond uw woning. Beide toestellen zorgen immers vaak voor geluidsoverlast. Hebt u last van uw airco of warmtepomp? Gelukkig hebben wij alle materialen in huis om de geluidsisolatie van uw warmtepomp zelf te maken.

Wat te doen bij overlast door uw airco of warmtepomp?
De meest gehoorde klacht is een constante bromtoon. Dit wijst op zogenaamd contactgeluid met de ondergrond. Oorzaak hiervan is een te lichte ondergrond, zoals een houten constructie, waardoor trillingen vrij spel krijgen. Daarnaast kan u ook last hebben van luchtgeluid. Deze geluidsgolven verspreiden zich door de lucht.

Stap 1: trillingen uitschakelen
Om een bromtoon uit te schakelen hebt u een trillingsisolerend product nodig dat voldoende stabiliteit en veerkracht biedt. We adviseren hiervoor de Regufoam D300 met een dikte van 25 mm (artikelnummer M0718). Versnij de Regufoam met een scherp hobbymes naar vierkante blokjes met dezelfde breedte als de profielen van de unit (minimale afmeting van de blokjes moet 100 x 100 mm zijn). Breng de versneden Regufoam blokjes aan onder de hoeken van de profielen.

Stap 2: de ondergrond verzwaren
Volstaat het dempen van de trillingen met trillingsdempend materiaal niet? Dan is de kans groot dat de buitenunit van uw warmtepomp op een plat dak of een andere te lichte constructie staat zoals een houten dak van een dakkapel of een uitbouw. In dat geval dient u extra massa toe te voegen aan deze ondergrond. Leg hiervoor een aantal betontegels neer op de plaats waar de unit staat. Verwijder indien nodig het grind eronder. Zorg ervoor dat de betontegels niet wiebelen, want dit kan speling veroorzaken op de leidingen. Plaats de unit op de betontegels, met tussen de unit en de tegels de blokjes Regufoam.

Stap 3: de oplossing finetunen
Omdat er evenveel verschillende airconditioning of warmtepomp units bestaan als dakconstructies en situaties kan het zijn dat u de oplossing wat moet finetunen om het optimale resultaat te behalen. Blijven er na stappen 1 en 2 nog steeds lage bromtonen hoorbaar? Dan zijn de Regufoam blokjes van 25 mm niet dik genoeg voor die laagste frequenties. Dubbele blokjes geven in dat geval een langere ‘veerweg’ en kunnen een beter resultaat geven. Met Sikaflex lijmt u twee Regufoam blokjes op elkaar. Maak de blokjes niet dikker dan 50 mm, want dan kan de unit wiebelen met speling op leidingen als gevolg.

Stap 4: luchtgeluid verminderen
Hebt u met de vorige stappen het contactgeluid wel weggenomen, maar maakt de unit zelf nog steeds veel lawaai dat zich door de lucht verplaatst? Dit kunt u nog oplossen door een geluiddempende omkasting rond de buitenunit van uw airco of warmtepomp te bouwen. Voorzie rond de unit aan iedere zijde een wand van zwaar en watervast plaatmateriaal, zoals betonplex. De binnenzijde van deze wanden voorziet u van Merfopol. Werk de kopse kanten van de Merfopol af met een profiel zodat de regen niet in de platen kan lopen. Merfopol kan tegen vocht, maar hoe droger het materiaal blijft des te beter de geluiddemping zal zijn. Let op dat de wanden niet om kunnen waaien! Zorg voor voldoende ruimte om de unit voor lucht aan- en afvoer. Deze informatie vindt u terug in de documentatie van het apparaat.

Montagetips
Regufoam snijdt u op maat met een scherp hobbymes. U monteert het materiaal met Sikaflex Kit. Hoewel Regufoam weersbestendig is, mag het niet doordrenkt worden. Water in het product zorgt voor een sterke vermindering van de trillingsisolerende eigenschappen en vorst zou bovendien schade kunnen aanrichten. Voorkom het binnendringen van vocht daarom door de Regufoam blokjes aan de zijkanten in te tapen met Acustitape voordat u ze vast kit.

Ervaringen van een klant
Eén van onze klanten contacteerde ons i.v.m. zijn lawaaierige warmtepomp. Benieuwd naar zijn ervaringen? Hij deelde ze graag met ons en wij met u:

Vraag van de klant:
Ik heb onlangs een warmtepomp laten installeren waarbij ik de buitenunit op mijn dakkapel heb laten plaatsen. Nu de warmtepomp ook daadwerkelijk functioneert blijkt dat in de zolderkamer met de dakkapel de geluidsoverlast significant is. Bij vol draaien van de buitenunit hoor je duidelijk een lage bromtoon. Mijn vermoeden is dat de buitenunit het dak laat trillen en dat het dus om contactgeluid gaat. Ik heb namelijk zelf op de dakkapel geluisterd, en kan me nauwelijks voorstellen dat dit luchtgeluid door de ruit naar binnen komt en nog zo duidelijk hoorbaar is."

Zijn bevinding van het resultaat:
Ik heb het regufoam ontvangen en het heeft de geluidsoverlast duidelijk verminderd. Helemaal weg is het geluid nog niet, maar ik vermoed dat het resterende geluid eerder luchtgeluid is dan contactgeluid. Dus heel erg bedankt voor de oplossing!"

Hebt u toch nog vragen over het dempen van airco of warmtepomp geluid of loopt u vast bij het maken van uw geluiddempende omkasting van uw airco of warmtepomp? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!