Praktische tips voor het akoestisch verbeteren van uw Hifi meubel

Akoestische verbeteringen voor uw Hifi meubel

Tips voor het akoestisch verbeteren van uw meubel

Hifi meubelen
Voor het plaatsen van (gevoelige) Hifi apparatuur zijn er diverse Hifi meubelen op de markt. Het doel van een dergelijk meubel is om Hifi componenten overzichtelijk en bereikbaar van alle kanten in een ruimte te plaatsen. De twee belangrijkste eigenschappen van een goed Hifi meubel is het hoge gewicht en de stijfheid van de constructie. Het meubel mag beslist geen resonanties (trillingen) doorgeven aan de diverse Hifi componenten.

Helaas zijn niet alle Hifi meubelen even praktisch in gebruik, u kunt er meestal geen TV op plaatsen, vanwege de afmetingen. Ook voor andere apparatuur is er vaak niet voldoende ruimte. Daar komt bij dat Hifi meubelen relatief kostbaar zijn. Toch zal de echte Hifi enthousiasteling voor een écht Hifi meubel kiezen, omdat de specifieke eigenschappen van het meubel belangrijk zijn voor de weergave en de prestaties van de diverse Hifi componenten. Mocht u niet in het bezit zijn van een Hifi meubel, dan kunt u met de volgende tips uw meubel akoestisch verbeteren. 

Akoestische aanpassingen voor meubelen
'Normale' meubelen, bijvoorbeeld een TV kast, dressoir of een rack, hebben niet de eigenschappen die gewenst zijn voor het plaatsen van High End Hifi componenten. Resonanties van componenten, zoals een voeding en de geluidsdruk van dichtbij geplaatste luidsprekers, zullen het meubel laten resoneren. Hifi componenten worden daardoor sterk beïnvloed met als resultaat een verminderde kwaliteit van muziekweergave. Er zijn zelfs gevallen bekent dat Hifi componenten door de resonanties zo slecht presteren dat het lijkt alsof of ze defect raken.

Dit laatste overkwam één van onze klanten en vroeg de Akoestiekwinkel om een oplossing. Het eenvoudige advies luidde om zoveel mogelijk vlakken van zijn dressoir van massa te voorzien, dus zo zwaar mogelijk te maken. Het product Isomat TS14 is een isolatieplaat met een hoge densiteit, ruim 2300 Kg/m³, en hiervoor het product bij uitstek. De klant in kwestie dacht dat zijn DAC een defect vertoonde. Door resonanties in zijn dressoir, gebruikt als Hifi meubel, vertoonde het apparaat zo nu en dan kuren. De klant legt uit:  

"Beste, Isomat toegepast
Direct twee stroken aan de binnenkant van het dressoir gemonteerd. De trillingen werden zeker minder. Vervolgens ook een strook (50*70) op de plank gelegd waar mijn CD-speler op staat. Deze plank vibreerde ook altijd wel iets (voelbaar). Vervolgens eens kritisch geluisterd. 

De conclusies:
Bas beter gedefinieerd en gaat zelfs een fractie lager. Fijne detaillering beter alsmede de fijne/micro dynamiek (met stemmen en akoestisch instrumenten het duidelijkst waarneembaar). Speelt nu nog gemakkelijker en harder. De CD-speler heeft niet een keer meer een hapering in de muziek gegeven. Dus mogelijk is mijn DAC niet defect, maar waren het de vele vibraties die af en toe een 'hick up' lieten horen. Ik houd dit nog even in de gaten. Het beste wat ik tot nu toe heb gehoord en dat is nog zonder mijn powersupply gekoppeld aan de CD-speler (die heb ik maandag terug). Ik zou deze plaat iedereen aanbevelen. Toegegeven, mogelijk dat je dit niet op ieder systeem kan horen, maar mij wel degelijk.

Mijn systeem: Hifi meubel
Accuphase E470 + DAC40
Naim CDX2 PS555DR (vanaf maandag terug na service beurt en upgrade).
ProAc D48R speakers.
Alle kabels zijn van Atlas range Mavros (coax, optics, analoge interlink op CD-speler, luidsprekerkabels; duur maar echt mega goed). Bij mij is de opstelling, luidsprekers dicht bij bron die niet op een akoestisch stabiel plateau staat, niet ideaal dus, als dit anders is zal de impact van de mat ook anders zijn." 

Uitgevoerde oplossing
Een gewoon meubel aanpassen tot een volwaardig Hifi meubel is dus mogelijk. Het is belangrijk om de meubelpanelen zo zwaar mogelijk te maken. Dit gaat het best door er Isomat TS14 tegen te verlijmen met behulp van Zettex Contactlijm. Zo hebben resonanties geen kans meer om door het meubelplaat te reizen en voor verstoringen te zorgen. Een meubel op trillingsisolatie zetten heeft overigens geen nut, omdat de panelen waar het meubel uit opgebouwd is nog steeds in resonantie kunnen worden gebracht. De bron die resonanties veroorzaakt op trillingsisolatie plaatsen, bijvoorbeeld Audio Dempers of Regufoam, is wel nuttig. Op deze manier wordt er een onderbreking aangebracht tussen de trillingsbron en de Hifi componenten.

Zelf een Hifi meubel maken?
Bent u handig en wilt u het liefst zelf een Hifi meubel maken naar eigen ontwerp, indeling en design? Dan is Merfoplex hét aangewezen product. Merfoplex bestaat uit twee lagen hoogwaardige Okoumé multiplex met daartussen Isomat geperst. Deze combinatie zorgt voor een stijve en vooral zware constructieplaat welke ideaal is voor het maken van Hifi meubels, maar ook voor luidsprekers.

Vragen? Contact opnemen
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op. Voor meer informatie over Hifi meubelen kunt terecht bij HiFi Studio Sowell te Gorinchem.