Het is algemeen bekend dat akoestiek een ondergeschoven kindje is. Er wordt nog altijd té weinig en té laat aan ruimteakoestiek gedacht tijdens het ontwerpen van een woning.

Akoestiek: Denk er aan vóór de bouw van je droomhuis!

Op deze tipspagina leest u over twee akoestische oplossingen die tijdens de bouw al kunnen worden toegepast. Zo komt u later niet voor verrassingen te staan en hoeven later geen kostbare ingrepen uitgevoerd te worden. 

In de tekst hieronder leest u een kort verslag van Adrienne die samen met haar man het huis van hun dromen kon realiseren, niet alleen qua vormgeving, maar ook qua akoestisch comfort! Een prachtige oplossing met een verbluffend resultaat, Adrienne schrijft ons:     

In 2018 zijn wij samen met een architect gestart met het ontwerp van ons droomhuis. We wilden graag gebruik maken van hoge ruimtes, veel glas en een betonnen vloer. Als eigenaar van Merford wist ik dat akoestiek dan een groot probleem zou zijn. Harde materialen en hoge ruimtes veroorzaken al snel galm in huis. Ontzettend vervelend als je gezellig aan het kletsen bent en de ander moeilijk verstaat. Gelukkig konden wij hier vóór de bouw al rekening mee houden.

Uiteindelijk hebben we gekozen voor een houten plafond met perforatie, dit gaf ook direct een warme kleur in het huis. Achter deze perforatie zijn
Akotherm platen gemonteerd. Een relatief simpele oplossing met een groot effect. Het grappige is dat ik zelf ook verrast was door het resultaat. Al tijdens de bouw was er geen galm, terwijl er dan nog geen objecten in het huis staan die de galm kunnen verminderen. Ook de bouwvakkers stonden versteld.

Omdat in ontwerpen vaak geen rekening wordt gehouden met de akoestiek, of er weinig ideeën zijn hoe dit opgelost kan worden, wilde ik dit graag delen. Wellicht kunt u er wat mee voor uw droomhuis. En mocht uw droomhuis er al staan en zoekt u alsnog een oplossing voor de akoestiek, ook dan kunnen we meedenken! Ik geloof dat met een prettige akoestiek, nog meer genoten kan worden van een huis.

 

Het geperforeerde houten plafond met Akotherm vulling 

Waardoor ontstaat nagalm eigenlijk?
Nagalm ontstaat wanneer er teveel gladde, harde vlakken, zoals beton en glas, in een ruimte aanwezig zijn. Vooral vlakken die parallel aan elkaar lopen zorgen voor nagalm. Door een balans te vinden tussen harde en zachte vlakken ontstaat er een comfortabel akoestisch klimaat. Onder ‘zachte vlakken’ verstaan wij bijvoorbeeld absorptiepanelen, maar ook gordijnen, tapijt en meubels verbeteren de akoestiek in een ruimte.

Hoe werkt deze oplossing?
U zou kunnen denken dat hout toch wel een hard materiaal is en dus ook voor reflecties kan zorgen. Maar dankzij het geperforeerde oppervlak én de akoestische vulling Akotherm wordt geluid als het ware gevangen in de gaatjes. De absorberende eigenschap van dit materiaal zorgt dat de storende reflecties van midden- en hoogfrequent geluid, vooral spraak- en leefgeluiden, minimaal zijn. Zelfs met een Akotherm vulling van maar 25 mm dik is het resultaat uitstekend te noemen!  

In deze situatie is bijna het hele plafond geluidsabsorberend geworden, wat zorgt voor een optimaal resultaat. Situaties waarbij het plafond alleen kan worden voorzien van absorberende panelen adviseren wij een minimale dekking van 60%.   

Wandoplossing
Op de afbeelding hieronder ziet u een vergelijkbare oplossing, namelijk een wand voorzien van verticale latten met daarachter Akotherm aangebracht als absorberende vulling. Ook deze toepassing is bijzonder effectief, omdat in de meeste gevallen de hele wand zo wordt aangekleed.

Bent u van plan om luidsprekers in of op de deze wandoplossing te monteren, zorg dan dat de wand rondom is voorzien van Regufoam Strips en gemonteerd is met behulp van MS-Dempers. Zo voorkomt u namelijk contactgeluid naar de buren. Lattenframes en geperforeerde platen dient u zelf te verzorgen. In het voorbeeld ziet u een eiken kleur, maar dit kunnen bijvoorbeeld ook witte latten zijn met zwarte Akotherm erachter.

 


Verticaal lattenframe gevuld met Akotherm Basic


Vragen?

Heeft u nog vragen over dit onderwerp of zoekt u een uitvoerende partij? Neemt u dan gerust contact met ons op!