Akoestiek verbeteren

Ruimte akoestiek voor studio's

Bij het optimaliseren van de akoestiek van uw studio doen zich vaak twee geluidsproblemen voor: te veel reflecties van hoge frequenties (flutter-echo) en staande golven door lage frequenties. Te veel reflecties kunnen zowel de ruimtelijkheid als de klankbalans van het geproduceerde geluid aantasten. Dit probleem kunt u tegengaan door het plaatsen van geluidsabsorptie, maar let op dat er niet teveel geluidsenergie wordt geabsorbeerd. Hierdoor kan een ruimte "doods" gaan klinken. Reflectie (galm) is dus nodig, maar met mate.
Staande golven bevinden zich met name in de hoeken van een ruimte. Door het plaatsen van geluidsabsorberende hoekabsorbers (zoals Bass Traps) kunt u dit geluidsprobleem aanpakken. Om de studio voldoende “droog” te laten klinken raden wij u aan om tenminste 60% van het vloeroppervlak aan akoestische producten toe te voegen.


De basis voor een goede akoestiek

Een goede basis voor studio akoestiek is de twee zijwanden en de achterwand eenieder voor ongeveer een derde te voorzien van Absorptiepanelen. Kies voor de zijwanden een product van minimaal 25 of 30 mm dik en voor de achterwand een absorptiepaneel met een dikte van 50 mm.
In een tweede fase kunt u de hoeken voorzien van Bass Traps. Dit kan nodig zijn om de lage frequenties minder 'gonzend' te laten klinken (verminderen van staande golven). In deze fase is het vaak verstandig om ook kritisch te luisteren naar reflecties afkomstig van het plafond. Op onze tipspagina vindt u meer informatie over het aanpakken van nagalm.


Welk geluidsprobleem wil je aanpakken?

Lees meer over akoestiek verbeteren

Last van nagalm? Lees hier de oplossing!

14/04/2017| Categorieen: Akoestiek verbeteren| 22989

Lees hier de uitleg over het verminderen van nagalm.

Lees het artikel

Drumstel geluid isoleren

18/01/2017| Categorieen: Woning, Studio & Hifi| 26106

Tips voor het isoleren van contactgeluid afkomstig van akoestische en elektronische drumsets

Lees het artikel

Referenties

Ik ben zeer tevreden.

Alles in perfecte staat en op tijd geleverd. Ook vragen werden snel en met kennis van zaken beantwoord.
02-12-2021 | Tonnie, Wijchen
Duidelijk en goed advies.

Voor het plaatsen van een hobbytoestel is contactgeluid te verwachten richting de buren. Hieromtrent contact gehad met de akoestiekwinkel en hier een duidelijk en heldere reactie gekregen. De praktijk lateer moet zich bewijzen.
30-11-2021 | F., V.