Flamex, voor het verbeteren van de ruimteakoestiek.

Wat is Flamex melamineschuim?

Wat is melamineschuim?

Historie
Flamex is de merknaam voor diverse melamineschuim producten van Merford Acoustic Materials. In het verleden werd Flamex (Basotect) uitsluitend toegepast in de jacht- en scheepsbouw voor het bekleden van machinekamers. Ook in apparaat- en machinebouw werd Flamex toegepast voor het absorberen van mechanisch luchtgeluid. Deze varianten, Flamex GW en Flamex PU, worden nog altijd gebruikt in situaties waar hoge eisen aan absorptiematerialen worden gesteld.  

Anno 2017 is het aanbod Flamex producten behoorlijk te noemen. In dit artikel leest u alles over de verschillende Flamex varianten die worden toegepast voor het verbeteren van de ruimteakoestiek.

Wat is Flamex? Melamine structuur
Flamex is een open cel schuim gemaakt van melaminehars, een thermoharder polymeer. Het procedé zorgt voor een driedimensionaal moleculair netwerkstructuur wat zorgt voor unieke producteigenschappen ten opzichte van andere schuimproducten als polyurethaanschuim. Eén van deze eigenschappen, brandveiligheid, heeft de merknaam Flamex opgeleverd. Als Flamex verbrand, komt er namelijk stikstofgas vrij en dat heeft een vlamvertragende werking.

Flamex heeft een harde moleculaire structuur waardoor het bijzonder gemakkelijk op maat te snijden is. Omdat het schuim minder meegeeft tijdens het snijden dan bijvoorbeeld polyurethaanschuim, kan het in allerlei patronen, texturen en vormen worden gesneden. Het productieproces zorgt voor een open celstructuur. Dit zorgt ervoor dat het uiterlijk van het materiaal een textuur heeft van kleine luchtbelletjes. Deze zijn doorgaans kleiner dan 5 mm, echter kunnen er per vierkante meter kunnen maximaal 10 gaatjes van 5 tot 15 mm in het oppervlak zichtbaar zijn.

Flamex voor akoestisch comfort Flamex Studiotoepassing
Voor het verbeteren van de ruimteakoestiek heeft de Akoestiekwinkel een mooi assortiment aan Flamex varianten. Omdat het product zo gemakkelijk te verwerken is, is er voor iedere situatie een geschikt design.

Op onze tipspagina ‘Last van nagalm?’ leest u alles over het probleem nagalm in het algemeen. U vindt daar ook de pagina 'Galm in Huis' welke zich toespitst op het verbeteren van de ruimteakoestiek in huis. De volgende typen zijn geschikt om het akoestisch klimaat in uw ruimte te optimaliseren.

  • Flamex Facet
    De meest populaire Flamex variant voor het verbeteren van de ruimteakoestiek is de Flamex Facet. Een stevig schuimpaneel met een dikte van 50 mm welke garant staat voor prima absorptiewaarden en montagegemak. Door de facetrand rondom kunnen de panelen tegen elkaar worden gemonteerd zonder dat de rek en krimp van 2% zichtbaar wordt. Flamex Facet is verkrijgbaar in de kleuren wit en grijs. 
  • Flamex Piramide
    In ons assortiment vindt u twee verschillende piramide structuur panelen. Eén met een piramide afmeting van 100 x 100 x 50 mm op een basis van 20 mm. En een variant met kleinere piramidevorm te weten 50 x 50 x 30 mm op een basis van 20 mm. Flamex Piramide heeft een typische studio-look maar kan ook op school, thuis of op kantoor worden toegepast.
  • Flamex Basic
    De naam van deze variant zegt het al, een basic plaat voor een basic prijs. Flamex Basic is niet bewerkt en heeft een vlakke structuur waardoor de plaat vaak als plafondbekleding wordt gebruikt. Flamex Basic heeft een neutraal uiterlijk en is daardoor, op wat naadjes tussen de platen onderling na, bijna onzichtbaar. Basic producten, zoals Akotherm Basic en Flamex Basic, worden veelal toegepast in sportkantines, scholen of clubgebouwen vanwege de aantrekkelijk prijs en het montage- en verwerkingscomfort. Gaat u de 15 mm dikke variant toepassen? Zorgt u dan wel voor voldoende vierkante meters materiaal. Bij deze dikte is de absorptiewaarde namelijk gering.
  • Flamex Kubus- en Cilinderbaffles
    De Flamex Kubus en Cilinder zijn geluidabsorberende 3D objecten, ook wel baffles genoemd. Deze worden doorgaans toegepast voor het verbeteren van de akoestiek in hoge ruimten. Baffles worden verticaal gemonteerd en absorberen geluid aan alle zijden en verkorten de weg van het geluid. Met deze akoestische objecten wordt de akoestiek verbeterd en het interieur leuk aangekleed. Toepassingsgebieden zijn hoge lokalen, vergaderruimten en studio’s.   

Technische specificaties en eigenschappen

  • Absorptiewaarden Flamex Basic  

    35 mm dikte: NRC = 0,65; αw = 0,60
    50 mm dikte: NRC = 0,80; αw = 0,75
    70 mm dikte: NRC = 0,90; αw = 0,95
     
    Meetrapporten van andere Flamex varianten zijn op aanvraag beschikbaar
     
  • Brandclassificering Flamex
    EN-13501-1 Brandklasse C, rookgetal S2, drupgetal D0. DIN 4102 Klasse B1.
    Temperatuurbestendigheid: -43 °C tot +100 °C.
      
  • Kleuren
    Flamex is verkrijgbaar in twee kleuren:
    Wit, bij benadering RAL9001.
    Lichtgrijs, bij benadering RAL7047.
    Flamex is niet overschilderbaar.

Toleranties en afwijkingen
Door de nabewerking van de meeste Flamex varianten zijn er snijtoleranties. Snijtoleranties volgens DIN ISO 286-1 IT17. Toleranties van de afmetingen zijn ca.  2%.  Aangezien Flamex een rek en krimp heeft van ongeveer 2% dient het product ongeveer 12 uur te acclimatiseren in de ruimte waar het product wordt aangebracht. 

Montage- en verwerkingstips
Flamex kan door de rek en krimp niet worden gemonteerd met dubbelzijdig tape, maar uitsluitend met onze Stauf Extreme Tack pastalijm. Deze geurarme pastalijm is gemakkelijk aan te brengen en zorgt voor een directe hechting op vrijwel iedere ondergrond. Voor het op maat snijden van Flamex heeft de Akoestiekwinkel een isolatiemes in het assortiment. Flamex is niet overschilderbaar.

Vragen? Contact
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op