Akoestiek in garages/flats/buiten

Wat is het probleem
Op plaatsen zoals onder gebouwen, in tunnels, parkeergarages, stations- vertrekhal, flatgalerijen en schoolpleinen ontstaat nagalm(echo) doordat harde en gladde vlakken (beton en glas) van het gebouw voor reflecties zorgen. Het geluidsprobleem dat hier optreedt is de overlast die omwonende ervaren. Deze probleem gebieden vragen om producten die schikt zijn voor buitentoepassingen en bestand zijn tegen vocht en weersinvloeden.


Wat is de oplossing
Overlast verminderen voor de omgeving is het meest efficiënt door zoveel mogelijk absorptiemateriaal toe te passen. De geluidsdruk op deze plaatsen is vaak van dien aard dat tenminste 80% van een reflectievlak (bijvoorbeeld het  plafond in een parkeergarage) voorzien moet worden van een absorberend materiaal voor een goed resultaat. Het behandelen van wanden met bijvoorbeeld een grove stuc laag geeft een verbetering doordat geluid diffuus wordt gemaakt (hoog frequent geluid wordt hierdoor verstrooid, directe reflectie wordt zo sterk verminderd.

De parkeergarage is een goed voorbeeld omdat het hele gebouw uit glad beton bestaat en er meerdere geluidsbronnen (in dit geval voertuigen) op meerdere plaatsen in het gebouw aanwezig zijn. Door de plafonds volledig te voorzien van, bijvoorbeeld, Akotherm neemt de galm zover af dat er geen overlast meer is binnenin de parkeergarage en voor de omgeving. De materialen worden gemonteerd nadat de facilitaire middelen zoals ventilatie, verlichting en verkeersborden zijn aangebracht. Deze toepassing geldt ook voor tunnels en vertrekhallen. 

Dit specifieke probleem wordt door ons gekwalificeerd als project, u neemt dus beter eerst contact met ons op alvorens producten te bestellen (tenzij u ervaring heeft met deze toepassing).

Hieronder vindt u de producten voor buiten akoestiek:

Filteren
  1. Aluphon 100
    Aluphon 100
    Luchtgeluid Geluiddemper
    • Geluidsdemper gevuld met absorptiemateriaal
    • Verminderd luchtgeluid
    • Te gebruiken in een suskast

    Vanaf € 60,98

    (incl. btw)
Filteren

Geluidisolatie en geluidsabsorptie plaatsen in het motorruim van uw boot

De machinekamer isoleren
De machinekamer grenst vaak aan andere vertrekken zoals een slaapruimte, stuurhut of achterdek. Het motorgeluid houdt u daar het best tegen door wanden en luiken te isoleren door ze te voorzien van Isomat TS (of bij grotere projecten met Isomat KE). Deze platen zijn te verlijmen met Saba Select lijm (gebruik 0,5 liter/m²). Voor extra goede bevestiging raden wij aan gebruik te maken van enkele schroeven met platte kop op de hoeken van de plaat.

Geluidsisolatie, in de vorm van massa platen zoals Isomat, werkt met name tegen de lage frequenties van motorgeluid. Het beste resultaat wordt behaald wanneer de massa van de wanden en/of luiken verdubbeld kan worden.  Let op dat de isolatieplaten naadloos aansluiten zodat er geen geluidslek ontstaat.

Na het aanbrengen van geluidsisolerende producten wordt er een geluidabsorberend materiaal aangebracht om het geluid van bijvoorbeeld de motor, compressor of andere bronnen te “doven”. In een machinekamer is over het algemeen voldoende ruimte tussen de motor en het absorptiemateriaal, hitte is hier geen probleem. Er kan gebruik worden gemaakt van AcusticabMerfocell PU of Flamex PU, het laatste product kan alleen op vlakke delen worden toegepast! Ook hier moeten de platen onderling goed aansluiten op elkaar om geluidslekken te voorkomen. Plak de naden tussen de platen af met AcustiTape zodat er geen vocht, vuil of stof in kan trekken.

De motoromkasting isoleren
In veel pleziervaartuigen, met name in sloepen, wordt de motor afgeschermd door een omkasting. Dit is vaak een “kist” die over de motor is geplaatst. Het materiaal van deze kist is vaak licht van gewicht, bijvoorbeeld dun multiplex, en houdt daarom weinig geluid tegen. Ook sluit de motoromkasting vaak niet aan tot op de bodem van het vaartuig wat vervolgens een geluidslek vormt.

De gemakkelijkste manier van isoleren is de binnenzijde van de omkasting(kist) te voorzien van Merfocom. Deze combi plaat bestaat uit meerdere lagen en zorgt voor zowel isolatie als absorptie. U kunt ook zelf ook producten samenstellen om zo voor uw situatie de optimale isolatie te realiseren. Voorzie de omkasting van binnen van  Isomat TS (hoe zwaarder, hoe beter) en werk dit af met een absorptiemateriaal naar keuze. Bij weinig ruimte (-10 cm) tussen de motor en het absorptiemateriaal gebruikt u  Merfocell GW of Flamex GW. Bij een ruime (+12 cm) omkasting kunt u gebruik maken van AcusticabMerfocell PU of Flamex PU. In plaats van producten te combineren kunt u ook alleen absorptiemateriaal toepassen bijvoorbeeld in een renovatie klus.

Aandachtspunten
Voorkom geluidslekken door kieren en naden, maar zorg wel voor voldoende ventilatie/koeling voor de motor. Stil ventileren kan door een labyrint te maken waar de lucht door wordt aan- of gevoerd. Dit labyrint bekleed u van binnen met Acusticab 13mm dik. Zo kan er wel lucht naar de motor, maar het geluid kan niet of nauwelijks naar buiten.

Een andere manier is gebruik maken van de Aluphon demper. Een aluminium buis met een 25 mm dikke wand die van binnen is geperforeerd en gevuld met een absorptiemateriaal. Als er al ventilatie voorzieningen zijn dan kunt u deze wellicht akoestisch verbeteren doormiddel van Tecnocell of de ronde Inno dempers aan te brengen, afhankelijk van de vorm van het ventilatiekanaal.